Pe cât de bine sună, pe atât de neapetisant pare: pentru mulți, a mânca sănătos înseamnă a te supune multor privațiuni, a face foamea, a renunța la mai toate bucuriile culinare etc. Nu, aceasta nu este o carte dedicată regimurilor spartane sau dietelor drastice. Las această sarcină pe seama nutriționiștilor, a celor specializați în calculul caloriilor și în contabilizarea riguroasă a gramelor de lipide, proteine, glucide etc. Tot respectul pentru munca acestor [ ... ]
Postul nu înseamnă abandonul rețetelor savuroase, ci dimpotrivă! Pe urmele bucătăriei monahale și explorând tainele bucătăriei țărănești tradiționale, reinterpretate în limbaj culinar modern, rețetele de Post se transformă în adevărate provocări pentru cei pasionați de oale, cratițe și tigăi!
Fără a renunța în vreun fel la plăcerile gustului, organismul va experimenta o detoxifiere fantastică, efectul asupra colesterolului și trigliceridelor fiind remarcabile. Cine [ ... ]
În Orașul Deliciilor, aproape toate străzile au nume de mâncare. De pildă, școala se află pe strada Pilaf cu Ciuperci, clădirea primăriei e la intersecția străzilor Costiță cu Fasole Bătută, iar ca să ajungi în parc trebuie să traversezi bulevardul Pește Marinat.
Totuși, în acest orășel gustoșel, există o străduță al cărei nume nu îți lasă gura apă. Este vorba de Aleea Curcubeu, iar la capătul ei vezi casa micului bucătar Timi Burtică. În bucătărioara [ ... ]
Cine spunea că gastronomia n-ar fi cel mai potrivit instrument de seducție?!? Din distribuția amintirilor culinar-senzuale:
Nicoleta Luciu, Gina Pistol, Andreea Marin, Bianca Drăgușanu, Daniela Crudu, Mihaela Rădulescu, Andreea Mantea, Elena Udrea…
Dar și interludii nu neapărat comestibile – dar savuroase– cu Hugh Hefner, Ion Iliescu, Florin Călinescu, Radu Anton Roman, Jeremy Irons, Michael Madsen sau Robbie Williams.
O viață într-o farfurie, cu sau fără Phot [ ... ]
Nu știu câte națiuni gastronomice au deprins să pună în saramura sau în oțeturi aromate toate legumele și fructele imaginabile, dar românii fac față cu brio tuturor acestor provocări! Nu sunt, însă de ignorat nici versiunile de murături internaționale de toate felurile tratate în stil fusion!
133 DE REȚETE SAVUROASE!
*castraveți cu zeamă de aguridă *ananas picant murat*ardei grași murați cu miere *ardei kapia murați cu hrean și negrilică *bame murate [ ... ]
Pe la 1880, Matache tranșa porcii pe butucii din fața măcelariei sale pentru a demonstra trecătorilor că folosește numai carne proaspătă pentru preparatele sale. Iată cum putem reînvia astăzi aromele și obiceiurile culinare de demult, pornind de la trecerea în revistă a inventarului de bucătărie și ajungând la recompunerea în farfurie a deliciilor din trecut, utilizând numai ingredientele de azi!
Colecția BUCĂTĂRESCU: „Trăiesc ca să mănânc!” (12 t [ ... ]
Marea sărbătoare a Nașterii Domnului este prăznuită nu doar în lăcașurile sfinte, ci și în cuhniile însuflețite de focul nestins al cuptorului!
Ritualul aproape păgân al tăierii porcului este dublat de o veritabilă simfonie culinară, care presupune reinterpretatea creativă a tuturor părților apetisante ale deliciosului animal, de la noile versiuni ale cârnaților cu felurite tocături aromate până la șocul cultural al clătitelor(!) cu șorici marca Bucătărescu [ ... ]
Una dintre cele două mari Sărbători Creștine prăznuite de români ne aduce dintotdeauna pe mese o abundență de specialități. Totuși, același drob, același cozonac, aceeași pască, același stufat de miel, aceleași costițe la cuptor sau pe grătar, aceleași ouă roșii?!? Am găsit soluțiile pentru a aduce ceva nou fără a pierde nimic din semnificațiile spirituale ale acestor rețete de suflet.
Bucătărescu vă recomandă, pe lângă reperele binecunoscute, obligatorii pentru tradiția culin [ ... ]
Cele mai bune rețete de post – dar nu numai! și de frupt! – sunt cele gătite de măicuțe și călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul.
Este incredibil ce varietate de rețete și ce bogăție de gusturi presupune „austera” bucătărie monahală, secretul acesteia constând în folosirea ingenioasă a legumelor și ciupercilor, potopite de o mulțime de miresm [ ... ]
Flori de dovlecel umplute cu brânză și somon, pizza de casă cu sardine și cepe caramelizate, cârnăciori de raci, langustine cu ciocolată, cremă de șprot afumat cu brânză albastră, salată cu creveți, midii, calamar și dressing de iaurt cu busuioc, ton cu piureu de broccoli, crostini cu sardine și pesto de spanac – 124 de rețete apetisante!
Dar cum îmblânzim în tigaie, în steamer sau la cuptor caracatițele, calamarii, sepiile, langustinele sau creve [ ... ]
Cărbunii s-au încins, iar carnea și cârnații sfârâie ademenitor! Haideti, totuși, să venim și cu ceva nou la masă! Nu e chiar o blasfemie să înfășori bananele verzi în… fâșii străvezii de bacon și să ungi ceafa de porc cu o reducție de vin, dulceață și mirodenii...
După cum, fără a neglija fleicile, mititeii și cârnații tradiționali, merită încercate și altfel de rețete, care combină altfel ingredientele, propunând, adesea asoci [ ... ]
Mai putem face azi „unt de sardele” sau „salata de țâri” precum în cărțile lui Bacalbașa și ale altor corifei ai gastronomiei clasice autohtone? Cartea vă oferă o serie de răspunsuri afirmative deloc surprinzatoare…
Colecția BUCĂTĂRESCU: „Trăiesc ca să mănânc!” (12 titluri)
A mânca nu mai este un lux, ci însăși arta de a trăi frumos, savurând una din marile bucurii ale vieții! Alături de Bucătărescu, ha [ ... ]
Omul a fost programat să mănânce carne. Ne place sau nu s-o recunoaștem, acesta-i adevărul.
Dar, dacă nu vrem sau nu trebuie să mâncăm carne o perioadă, ce rețete putem alege în calitate de foști carnivori? Într-o lume în care dictatura (raw-)vegană tinde să ia o amploare considerabilă, cum putem reuși să conferim meniului nostru aroma „originară” de carne și proteinele fără de care nu putem rezista dinamicii cotidianului? Iată soluțiile, simple dar sa [ ... ]
Mâncarea făcută la cazan și berea fermentată în alambic – această alianță naturală poate fi desăvârșită pe tărâmul creativității culinare. Mâncarea este savuroasă când e întovărășită de o halbă de bere dar poate fi și mai bună atunci când berea de calitate devine ingredient gastronomic.
Aperitive cu bere
Supa de bere – temă cu variațiuni
Sosuri și marinade cu bere
Preacinstitul grătar cu bere
Alte mișmașuri cu bere
Paste ș [ ... ]
375 ingrediente – 473 reţete sănătoase, dar ...gustoase!
A mânca sănătos nu înseamnă neapărat a face foamea și a renunţa la mai toate bucuriile culinare.Îţi permiţi să mănânci aproape orice, evident cu condiţia să nu faci excese. Mai mult, a mânca sănătos poate însemna de-a dreptul a mânca bine, chiar savuros! Normalitatea din viaţa cotidiană rimează perfect cu firescul și, în același timp, cu rafinamentul din farfurie. Aceasta este singura [ ... ]
Povestea ciocolatei e una fascinanta. De fapt, ciocolata originara obtinuta pe platourile inalte mexicane, cu secole si milenii in urma, era atat de concentrata incat conchistadorii spanioli au scuipat primele doze, speriati de amaraciunea ei. Insusi Carol Quintul s-a strambat la prima inghititura de ciocolata neagra lichida: i s-a parut ca bautura avea un gust ca de medicament. Supranumita si „Hrana zeilor“, ciocolata nu a fost niciodata doar un simplu desert, aceasta deghizandu-se, [ ... ]